fotoportál - proč fotit do RAW

proč fotit do RAW?

V čem je focení do RAW lepší?

Co je to RAW ve focení?

články

RAW je obecný pojem pro surová, neupravená data ze snímače fotoaparátu. Fotoaparát tak uloží obrazová data, do kterých nezasahuje žádnými procesy. Do souboru pouze přidá informace (metadata) o pořízeném snímku a nastavení fotoaparátu. Některé programy, například ViewNX2 od Nikonu, pak umí při editaci pracovat i s informacemi o nastavení fotoaparátu.


V čem je lepší focení do RAW než do JPG?

Už podle toho co je RAW je zřejmé, že výsledná fotografie po zpracování v programu musí být lepší. Při focení do JPG vlastně necháváme fotoaparát, aby automaticky z dat ze snímače fotoaparátu vytvořil fotku. Formát JPG je komprimovaný obrazový formát, se kterým se dále už špatně pracuje a následnými úpravami tak dochází k velkým ztrátám původní kvality. Raw data vyžadují zpracování v něakém programu, ale získáme tím maximální kvalitu a můžeme tím plně využít možnosti fotoaparátu. Z RAWu tak potom můžeme získat lepší podání barev, lepší prokreslení detailů, větší rozsah zobrazení světel a stínů...
Je pravda, že když chceme z RAWu vyždímat maximum, tak je potřeba sednout k programu a pohrát si s úpravou. Kvalitnějších fotek však ale lze dosáhnout i bez zdlouhavého upravování. Používáte-li fotoaparát Nikon, tak si můžete nainstalovat program ViewNX2. Program ViewNX2 je zdarma. Dodává se na cd k fotoaparátům Nikon, nebo jej lze stáhnout přímo z webových stránek Nikon.
U ViewNX2 je výhodou to, že tento program umí pracovat s metadaty a načte vám fotografii přesně podle nastavení fotoaparátu. Pokud nepotřebujete mít fotografii v prvotřídní kvalitě, tak s ní nic nemusíte dělat a můžete ji rovnou vyexportovat do JPG. Fotka pak bude mít stejné barvy a kontrast, jako fotografie v JPG, ale bude mít lepší prokreslení jemných detailů. Můžete si zkusit na fotoaparátu nastavit focení do RAW+JPG FINE, RAW potom bez úprav vyexportovat do JPG a uvidíte ten rozdíl v detailech.


Porovnání kvality RAW vs JPG

Pro porovnání výsledné kvality z RAW a JPG jsem také vyfotil jeden snímek do RAW+JPG FINE, fotoaparátem Nikon D80. Pro oba snímky jsem použil stejnou úpravu v programu ViewNX2. Všímejte si hlavně kvality barevného podání a prokreslení oblohy. Tam kde jsou u JPG už přepaly, tak tam jsou u stejného snímku z RAW ještě obrazové informace.
Nahoře je JPG a pod ním je stejný snímek získaný z RAW (NEF):

jpg vs RAW

na dalším obrázku je ještě pro porovnání jemných detailů 100% výřez:

100% výřez jpg vs RAW (NEF)

Jak se vám líbí kvalita z RAW? Nejvíce se pak lepší kvalita snímků z RAW pozná při tisku fotografií na větší formáty.
Pokud jste ještě focení do RAW nezkoušeli, zkuste to. RAW pak můžete jednoduše zpracovat v programu ViewNX2 (jen pro Nikon) a porovnat s JPG.
Přeji dobré světlo a hodně úspěchu při vašich pokusech s RAW.


zpět do kategorie "články o focení"

© 2013 webdesign a SEO optimalizace :: 21-studio

úvodní stránka fotoportálu fotoportal.1st-foto.cz | testy a recenze Nikon digitálních zrcadlovek | články o focení digitálními zrcadlovkami Nikon a o příslušenství | novinky ve světě digitílních zrcadlovek a fotoaparátů Nikon | The English version of the site fotoportal: fotoweb | stránky 1st-foto.cz | kontakt - fotografické služby Miroslav Tomíšek - svatební fotograf | fotograf Kolín, fotograf Praha, fotograf Poděbrady, fotograf Nymburk, fotograf Kutná Hora, fotograf Čáslav, fotograf Chrudim, fotograf Pardubice, fotograf Hradec Králové, fotograf Kouřim, fotograf Kostelec nad Černými lesy, fotograf Úvaly, fotograf Mladá Boleslav, fotograf Jičín, fotograf Dvůr Králové nad Labem, fotograf Český Brod, fotograf Čelákovice, fotograf Sadská, fotograf Přelouč, fotograf Pečky, fotograf Průhonice (zámek Průhonice), fotograf Úvaly, fotograf Zruč nad Sázavou | sledování aut | svatební fotograf Kolín, svatební fotograf Praha, svatební fotograf Poděbrady, svatební fotograf Nymburk, svatební fotograf Kutná Hora, svatební fotograf Čáslav, svatební fotograf Chrudim, svatební fotograf Pardubice, svatební fotograf Hradec Králové, svatební fotograf Kouřim, svatební fotograf Kostelec nad Černými lesy, svatební fotograf Úvaly, svatební fotograf Mladá Boleslav, svatební fotograf Jičín, svatební fotograf Dvůr Králové nad Labem, svatební fotograf Český Brod, svatební fotograf Čelákovice, svatební fotograf Sadská, svatební fotograf Přelouč, svatební fotograf Pečky, svatební fotograf Průhonice (svatební fotograf zámek Průhonice), svatební fotograf Úvaly, svatební fotograf Zruč nad Sázavou, svatební fotograf, svatební fotografie, fotografování svateb | Jak vydělat peníze - výdělek na internetu | facebook.com - 1st-foto.cz, jsme na facebooku, připojte se | facebook.com - fotoportál.1st-foto.cz, jsme na facebooku, připojte se | portrétní fotografie | překladatel a tlumočník německého jazyka | jsme na google+ (plus) | Náš kanál na youtube.com | Blog Fotograf Kolín (fotograf Poděbrady, fotograf Kutná Hora, Fotograf Nymburk, Fotograf Pardubice...) Miroslav Tomíšek |